Huis

Cilinderslot vervangen

Vervang je een cilinderslot door een slot met een andere PC-maat, houd bij het monteren dan niet de cilinderhoogte maar de bestaande krukgathoogte aan.

Zou je uitgaan van de bestaande cilinderhoogte dan moet ook het beslag worden verplaatst (omhoog als het nieuwe slot een kleinere PC-maat heeft, omlaag als de PC-maat groter is). Je loopt bovendien het risico dat één van de schroefgaten van het oude beslag zichtbaar zal zijn.

Houd je de bestaande krukgathoogte aan dan hoef je gewoonlijk ook de minste aanpassingen te doen aan de sluitkom en/of sluitplaat in het kozijn.

Als het nodig is om een nieuw gat voor de cilinder in de deur te boren (bijvoorbeeld als de PC-maat van het nieuwe slot afwijkt van die van het oude) doe dat dan niet in één keer vanaf dezelfde kant. Risico is dat er bij het doorboren een stuk van de deur naar buiten splijt.

Sluitplaat

Boor hoogstens zover tot de punt van de boor aan de andere zijde door de deur prikt. Het best kun je dit doen met een speedboor (deze heeft een lange punt). Boor vervolgens het laatste stukje vanaf de andere kant door.

Wees voorzichtig bij het loodrechte inhakken (indien nodig) van de omtrek van de voorplaat van het slot. De verticale randen zitten dicht op de deurrand; sla je te hard (met hamer en beitel) dan loop je het risico dat het hout naar buiten afsplijt.

Wil je een cilinderslot vervangen demonteer dan niet meteen de bestaande sluitkom en/of sluitplaat. Monteer eerst het slot en kijk dan of en hoe de dagschoot in de sluitplaat dichtvalt. Je kunt dan eenvoudiger bepalen welke aanpassingen je eventueel moet doen bij het monteren (indien nodig) van de nieuwe sluitkom/-plaat.

Slot moet vervangen worden? Huur een slotenmaker in!